10 kõige populaasremat retsepti selles blogis

Popimad postitused: 1. Kuidas teha ise kohupiima Ma ei saa sulle kirja panna eesti toidu retsepte, kui sul pole kohupiima. Seega, teem...

reede, 23. detsember 2016

Seapraad

Seapraad

Seapraad kõlab lihtsalt, aga tegelikult on selle tegemine peenike kunst.
Koolis õpetati mind tegema klassikaliselt- lahtiselt ahjuvormis, iga paarikümne minuti pärast kasta praeleemega...

aga ajad on muutunud, ma ei viitsi pesta ahju ja olla seotud toidu valmimisega tund aega.
Asja muudab väljakutseks ka tooraine muutumine.
Poes lihtsalt ei müüda enam sobivat toorainet. Kindlasti kusagil on- aga hakata selle jaoks minema Stockmanni või Nõmme turule, kõlab nagu " liiga tülikas, teen parem kana".

Point on selles, et müüdavad tükid on lõigatud liiga õhukesed. Ja kui sa ei tee just tervele vallale, vaid tahad näiteks kilost tükki, et neli inimest ära toita, siis saad ribakese, mille puhul õpetussõnad- lõika kamar ruuduliseks ja lase rasval valguda liha sisse... on teostamatud.
Sa pead seda liha küpsetama nn lapiti, horisontaalsena ja see muudab mängureegleid.

Kas pole tegelikult imelik. Ma kirjutan nõukaaaegsetest retseptidest, ja täna 25 aastat hiljem, kui poed on kaupa täis nendin ma endiselt, et kaupa pole`?
Sealiha klassikaliseks küpsetusajaks on 1 tund = 1 kg.
Ka see on ajas muutunud.
Seapraad
Esiteks. Vanasti peeti ohuks sealihas peituvaid parasiite, mistõttu siga pidi olema täiesti valmis. Täna on lihad nii kontrollitud, et see oleks ime, kui seal midagi halba oleks.Vaadates välismaa kokasaateid, olen aru saanud, et ka mood on oluline ja nüüd on moes pigem roosakas sealiha. Maitseasi. Täisvalmis sealiha peaks olema sisetemperatuuriga 85 C, ja alates 75 C siis kõlbab juba süüa roosakamana.
Teiseks. Nagu juba öeldud, siis lihatükid on õhukesed, seega tund aega on liiga pikk aeg, liha küpseb kiiremini ja sul on oht, ainult kella usaldades, ta üle küpsetada.
Nii et, iga kord on isemoodi ja ainult kogemusega tuleb tarkus:)

Millist liha valida?

Klassikaliselt tehakse aba-, kintsulihast. Kaelakarbonaad ei ole minu teetassike, lihtsalt ei meeldi. Oluline on, et selles lihas oleks pekki. Sest pekk on rasv ja rasv.... eksole, annab mahlasust ja maitset.
Võib teha ka täistaisest  tükist, aga siis peab aega jälgima väga hoolsalt, et liha ära ei kuivaks.


Olen proovinud teha küpsetuskotis. Ja see on väga okei. Pruunistab piisavalt, juurde saab panna köögivilju. Oht on, et liha muutub liiga pehmeks ja laguneb ära.
Kui teed küpsetuskotis, siis lisa vedelikku ainult pisut, nii et su porgand- sibul saaksid niiskust, aga liha väga ei keeks.

Parti tehes olen avastanud uue lemmikküpsetusviisi- madalal kuumusel. Mul on malmist ahjupott ja see mis sobib pardile, sobib tegelikult ka seale.

Kuidas teha
Niisiis, kui sul on õnnestunud hankida sobiv tükk.
Kui selle kamar on piisavalt lai, siis lõika ta noaga ruuduliseks. Seda tehakse selleks, et oleks ilus ja pärast kergem lõigata.
Sega lõikelaual kokku sool ja pipar, ning määri liha sellega kokku.
Kui sulle maitseb, siis määri liha ka sinepiga ning/või küüslauguga .
Ja jäta tunniks toatemperatuurile.

Kuumuta ahi maksimumtemperatuurile.
Pane liha kaanega ahjupotti nii, et kamar jääb ülespoole. Kui see pole võimalik, mis siis ikka.
Vala poti põhja u poole sentimeetri jagu vett ( või pane põhja hapukapsas). Kui soovid, siis ka tüümiani ja/või rosmariinioksi ja köögivilju.
Kui su liha on lapiti, siis ole veega kitsim- liha ei tohiks keeda, vaid peab hauduma, Lihtsalt pisut põhja peale. Kui sul on põhjas kapsas, siis pane vett niipalju, et kapsas on kaetud.

Pane potile kaas peale, lükka ahju.
Ja keera kuumus 170 kraadile. 
Aja kohta loe ülaltpoolt.

Kui pead vajalikuks, siis võid valmis liha veel grilli all pruunistada, aga malmpotis pruunistub ta tegelikult päris piisavalt ka niisama.

Ja head jõulu :)!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Ma olen väga tänulik konstruktiivse kriitika ning kasulike õpetussõnade eest!