10 kõige populaasremat retsepti selles blogis

Popimad postitused: 1. Kuidas teha ise kohupiima Ma ei saa sulle kirja panna eesti toidu retsepte, kui sul pole kohupiima. Seega, teem...

esmaspäev, 26. september 2016

Kotlet

Kotlet


Tegelikult. Pole need kotletid.
Kotlet: märgade käte vahel antakse tootele rulli kuju, nüüd keeratakse riivsaias ja antakse noaotsa abil kaselehe kuju.
Bitkii: valmistatakse samade normide alusel, kui kotlette, kuid tootele antakse ratta kuju.

Omaette küsimus on kuidas "kotlet", mis tähendab ju ribitükki või ribiga tükki (sest côtelette tähendab "küljekene"), eesti keeles sellise tähenduse sai.Minu "piibel" nõukaaajast räägib sellise loo.
Jutt on pikk, aga üldistatult-roided jäetakse külge I veerandi rinnatükile- paksu selja- ja küljetükki kasutatakse ilma roieteta.
Aga külgi on loomal rohkem, kui see hea selja peal olev küljetükk. Nt reie/kõhu jne küljetükkides on palju sidekudet, siis neid ongi mõistlik kasutada hautatud ja hakitud toitude valmistamiseks.
Hakkmassid jaotatakse samuti kaheks- on naturaalne hakkmass, kus liha hakitakse, saia juurde ei lisata- sellest tekib naturaalne kotlet. Ja siis on III sordi lihast tooted, millele lisatakse ka saia ja tehakse labasem kotlet. Kas võib olla, et algul oli "kotlet" selline kondiga karbonaad - ja seejärel tekkis odavam "valekarbonaad" hakklihast, mis lõpuks nime kaaperdas. 

Kotlet
 Minul on kotlet on kotlet. Sest nii on.
Pane ahi sooja.
Võtab puhta kausi, paneb sinna sisse paar viilu saia või siis u väiksem pool tassitäit riivsaia ning kallab peale külma vett nii, et saiad on kaetud.

Hakib sibula ( ja küüslaugu) peeneks-peeneks. Sai on selleks ajaks piisavalt vee sisse tõmmanud. Lisa saiale sibul, 1 muna ning u 600 g segahakkliha ning puista soola ja musta pipart. Sega segu läbi.

Ja nüüd- tähelepanu, maitse (ei ütle, iuuu.. toores liha). Kasvõi keeleotsaga, aga maitsma peab.
Tee segu hästi pisut soolasem, kui tavaliselt sööd.






Mina paneerin kotlette riivleivas.
Niisiis. Sobib seesama lõikelaud, millel sibulat hakkisid, puista sinna riivleiba ja veereta hakklihast pallikesed, paneeri leivas ja aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Ja muidugi, võid "anda noaotsaga kaselehe kuju"..:)

Minu lapsepõlvekodus tegi kotlette alati isa. Keegi ei ostnud hakkliha tollal valmiskujul poest, vaid ikka võeti lihakäntsakas, mis aeti sibula ja saiaga masinast läbi. Minu isa kotlette ei paneerinud ning neid praeti alati pannil, searasvas. Oi-oi kui head need olid....:)

Minul pole searasva ja õiget panni ja aega pliidi kõrval seista.

Seega, pane ahjuplaat ahju ja küpseta  u 20 minutit 200 kraadi juures. Mina keeran seejärel kotlettidel teise külje ja lasen veel u 10 minutit olla, aga see pole tegelikult vajalik- nad on piisavalt valmis, küsimus on pigem krõbeduses.

Viktori kotletid
Aja läbi masina läbikasvanud sealiha, tükk saia ja sibul, Lisa taignale klaasike vett, toores muna. Maitsesta  pipra ja soolaga.
Vormi märja käega kotletid ja küpseta neid pannil tulises searasvas mõlemalt poolt krõbedaks.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Ma olen väga tänulik konstruktiivse kriitika ning kasulike õpetussõnade eest!